Trénink zdarma !
TO CHCI

Kratom: Nežádoucí účinky a co byste měli vědět

Kratom

Kratom, známý také jako Mitragyna speciosa, je rostlina pocházející z jihovýchodní Asie, která se v poslední době stala populární i v západních zemích. Používá se především pro své stimulační a analgetické účinky, které mohou pomoci při zvládání bolesti, únavy a úzkosti. Nicméně, stejně jako mnoho jiných doplňků a bylin, i kratom může mít nežádoucí účinky. Jako osobní trenér a výživový poradce považuji za důležité upozornit na možné rizika spojené s jeho užíváním.

Nežádoucí účinky kratomu

1. Gastrointestinální problémy: Mnoho uživatelů hlásí nevolnost, zvracení a zácpu po užití kratomu. Tyto symptomy mohou být zvláště výrazné při vyšších dávkách.

2. Závratě a ospalost: Kratom může způsobit ospalost, závratě a celkovou malátnost, což může ovlivnit vaši schopnost řídit nebo obsluhovat stroje.

3. Psychické efekty: Někteří uživatelé mohou pociťovat úzkost, podrážděnost či dokonce halucinace. Kratom může také zhoršit psychické problémy u těch, kteří už trpí duševními poruchami.

4. Závislost a abstinenční příznaky: Při pravidelném užívání může dojít k rozvoji závislosti na kratomu. Abstinenční příznaky mohou zahrnovat podrážděnost, úzkost, deprese a fyzické symptomy jako bolest svalů a nespavost.

5. Poškození jater: Existují zprávy o případech poškození jater u některých uživatelů kratomu, které se projevuje žloutenkou, tmavou močí a bolestí břicha.

Doporučení pro uživatele

  • Konzultace s odborníkem: Před zahájením užívání kratomu je důležité poradit se s lékařem nebo odborníkem na výživu, zvláště pokud máte zdravotní problémy nebo užíváte jiné léky.
  • Nízké dávkování: Pokud se rozhodnete kratom vyzkoušet, začněte s nízkými dávkami, abyste minimalizovali riziko nežádoucích účinků.
  • Sledování účinků: Pozorně sledujte, jak na vás kratom působí, a v případě jakýchkoli negativních příznaků přestaňte s jeho užíváním.
  • Informovanost: Vzdělávejte se o původu a účincích kratomu. Ujistěte se, že nakupujete od důvěryhodných zdrojů, které poskytují kvalitní a čistý produkt.

Závěr

Kratom může mít několik potenciálních přínosů, ale také sebou nese riziko nežádoucích účinků, které by neměly být podceňovány. Pokud zvažujete jeho užívání, je důležité být dobře informován a přistupovat k němu s opatrností. Pamatujte, že zdraví je vždy na prvním místě a každý doplněk stravy by měl být používán zodpovědně.

Vladimír Veverka
Osobní trenér a výživový poradce

Chceš sledovat slevy, akce a novinky?

MyFitnessTrainer logo

Vladimír Veverka
Posilovna AXAGYM - Hotel AXA
Na Poříčí 40/1051
Praha 1 - Nové Město

© All rights reserved.